Kari Wikholm – Pirtun tie, Rutt 96

Kari Wikholmin tuore esikoisromaani sijoittuu 1930-luvun Suomeen ja kertoo nuoresta snappertunalaisesta laivurista Svenistä, joka on päättänyt pyrkiä nousemaan luokkayhteiskunnassa ylempään asemaan ja mahdollisuuden tähän antaa pirtun salakuljetus, joka kieltolain aikaan oli hyvin tuottoisaa liiketoimintaa.

Sven oli toiminut jaalansa Ainon kapteenina vieden pääasiassa tiililastia Tammisaaresta sekä Tallinnaan että Helsinkiin. Paluumatkoilla jaala kuitenkin palasi aina tyhjänä ja houkuttelujen jälkeen Sven ajautui lopulta salakuljettamaan pirtua vaurastuminen mielessä. Poliiseilla oli kuitenkin kova yritys saada salakuljettajia kiinni eikä Svenin tehtävä sen vuoksi ollut helppo kiinnijäämisen pelossa.

Juonessa on mukana sivuosassa myös saksalainen kapteeniluutnantti Heinrich Von Papenberg, joka on mukana Suomen laivaston salaisissa sukellusveneharjoituksissa Tammisaaren saaristossa saksalaisten pyrkiessä keräämään tietoja valmistautuessa valmistamaan salaa omia sukellusveneitä, jotka Versailles’n rauhansopimuksessa oli kielletty.

Kirja antaa kuvan 1930-luvun Suomesta, jolloin kansalaissota vielä jakoi ihmisiä ja jolloin kieltolaki oli vielä voimassa. Romaanissa yhdistyykin niin kieltolain tuomat ilmiöt, merenkulku Tammisaaren saaristossa että sotilaallisen toimeliaisuuden lisääntyminen Hitlerin vallan alkaessa voimistua 30-luvulla.

Kirjassa tapahtumat etenevät nopeasti ja kirja onkin melko nopeasti luettu (196 s.). Teksti on melko tietopohjainen ja paljon tosiasioihin perustuva, mutta kirjan henkilöiden ajatusmaailmasta olisi voinut hieman laajemminkin kirjoittaa kirjan jäädessä hieman pintapuoliseksi kertomukseksi.

  • Julkaisuvuosi: 2021
  • Kieli: suomi
  • Sivumäärä: 196

Rating: 3.5 out of 5.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: